Nie jesteś zalogowany! Załóż konto | Zaloguj się
Linki sponsorowane
jak pomoc kolezance?
Forum | Kobieta | Psychologia
Autor jak pomoc kolezance?
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 18 05 2009
mam dzisiaj sporo pytan to fakt no ale coz...
w mojej klasie jest pewna dziewczyna. dobrze sie uczy jest ladna i dosc lubiana przez chlopakow. dziewczyny raczej uwazaja ja za wredna i wyniosla wiec sie z nia nie zadaja.chodzi o to ze te dziewczyne niedawno rzucil chlopak ktorego bardzo kochala i wdodatku wysmiewal ja z kolegamismiley samo zerwanie jeszcze jakos bu znosla ale on ja strasznie upokorzyl. ostatnio zaczela ona sie ciac. mimo iz nie kumplujemy sie za bardzo, raczej jestesmy sobie obojetne to bardzo chce jej pomoc. rozmawaialam z jej najlepszymi kumpelami ktore takze sa ze mna w klasie ale zarowno one jak i moje kumpele nie rozumieja czemu tak mi zalezy, mowia ze ona jest jakas glupia i powinna sie leczyc u psychitary. napewno ta ja jeszcze bardziej doluje, bo one zamiast chociaz pokazac ze ja akcteptuja i lubia mimo wszysto, ze jej nie odtraca to tylko na nia wyklinaja jak zobacza nowe rany juz nie wiem jak mam jej pomoc. poradzcie cos ...
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: jak pomoc kolezance?
Misia0014
Użytkownik

Dodane dnia 18 05 2009
myślę, że powinnaś z nią porozmawiać. najlepiej gdzieś, gdzie będziecie całkowicie same. musisz jej uświadomić, że to, że rzucił ją chłopak to nie koniec świata, bedzie miała następnych. uświadom jej, że nie warto się ciąć tylko dlatego, że jakiś głupek ją rzucił. nie może się dołować, tym chłopakom zależy na tym, żeby ona była smutna i cierpiała. musi pokazac im, że się nie przejmuje. pamiętaj, że musisz być bardzo delikatna, tym bardziej, że nie jesteście przyjaciółkami. pamiętaj: czas leczy rany. powodzenia

PS napisz jak ci się uda jej pomóc smiley
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 20 05 2009
tylko ze ja juz z nia rozmawialam. fakt ze ine jestesmy przyjaciolkami ale mam opinie osoby dyskretnej, ktora umie sluchac i wie jak pomoc wiec troche mi o sobie opowiedziala. mowilam jej tez ze to nawet lepiej ze juz ine sa razem bo on nie zasluguje zeby z nia chodzic, ale wiadomo jeszcze emocje nie opadly po tym calym wydarzeniu, wszyscy szemraja po katach wiec nie bardzo wierzy w te moje slowa. pomyslalam ze zaproponuje jej zeby poszla ze swoim problemem do pedagoga szkolnego (ktory chyba wie co sie swieci bo w szkole ciagle kraza plotki) i nawet moglabym pojsc tam z nia powiedziec co i jak, zeby bylo jej latwiej ale ona juz kiedys chodzila do psychologa (nie wiem z jakiego powodu) i powiedziala ze nie ma do takich osob zaufania... ciezka sprawasmiley
Misia0014
Użytkownik

Dodane dnia 22 05 2009
należy dać jej trochę czasu. teraz rzeczywiście emocje muszą opaść, wtedy sama zrozumie, że ten chłopak nie był jej wart. pójście do pedagoga jest dobrym pomysłem, ale ona musi chcieć. nie możesz jej zmuszać, bo osiągniesz odwrotny skutek...
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 23 05 2009
niby tak ale boje sie ze zrobi cos jeszcze gorszego niz ciecie sie. wiem ze kiedys kiedy zmarla jej babcia naduzywala lekow przeciwbolowych i uspokajajacych . musze wiedziec ze zrobilam wszystko co tyko moglam bo pozniej nie dam sobie spokoju...
Misia0014
Użytkownik

Dodane dnia 25 05 2009
rozumiem... też chciałabym pomóc osobie, którą znam i którą lubię. to naprawdę trudna sprawa. a może ona ma jakiś bliskich znajomych czy rodzeństwo? może oni mogliby lepiej wpłynąć na nią. sama naprawdę nie dasz sobie rady. musisz albo porozmawiać z jej rodzicami, znajomymi czy rodzeństwem, albo pójść do wychowawcy czy pedagoga szkolnego.
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 28 05 2009
rodzice odpadaja bo wiem ze nie ma z nimi dobrgo kontaktu. rodzenstwo? nie ma, jej braciszek zmarl w wieku chyba 2lat. zastanawiam sie wlasnie czy nie powinnam poradzic sie pedagoga szkolnego. dla wychowawczyni raczej nic nie powiem bo napewno porozmawialaby o tej sprawie z cala klasa, czym jeszcze bardziej pogorszylaby sprawe a z resztatraktowalaby ja wtedy inaczej niz innych. trudna sprawa..
Misia0014
Użytkownik

Dodane dnia 28 05 2009
rzeczywiście, rozmowa z pedagogiem to najlepsze wyjście. jeżeli koleżanka nie będzie chciała do niego pójść to chociaż poradź się pedagoga, jak możesz ją namówić do skończenia z cięciem się i jak poprawić jej humor. jest jeszcze wyjście, że mogłabyś pogadać z tym chłopakiem, który ją rzucił. możesz mu powiedzieć, jak ona teraz się czuje, może on pogadałby z nią, przeprosił... już naprawdę powoli kończą mi się pomysły.... ale pisz, może na coś innego wpadniemy
lenatee
Użytkownik

Dodane dnia 27 06 2009
Pokaż, że przynajmniej Tobie może zaufać. Nie chodzi o zaprzyjaźnianie się (bo Ty raczej tego nie chcesz), ale dobrze mieć się komu wyżalić. "Co nas nie zabije, to wzmocni". Trzeba tylko przetrzymać najgorszy okres, a wtedy wsparcie jest bardzo ważne..
lenatee
Użytkownik

Dodane dnia 27 06 2009
Przepraszam, nie spojrzałam na datę. To już chyba nieaktualne i niepotrzebnie się odzywam
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 28 06 2009
aktualne aktualnesmiley wszystkie porady sa bardzo przydatne. wiem tylko ze moja kumpelka wyjechala na wakacje nad morzem z rodzicami i z tego co mowila wywnioskowalam ze sie cieszysmiley moze chociaz na chwile zapomni o tym co sie stalo...
Misia0014
Użytkownik

Dodane dnia 28 06 2009
napewno zmiana otoczenia dobrze jej zrobi pomoże jej zapomnieć i nabrać dystansu i innego spojrzenia na całą sytuację. smiley a poza tym, z tego co piszesz, jedzie z rodzicami, więc będą jej pilnować i nic sobie nie zrobi smiley
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 29 06 2009
mam nadzieje. z reszta nie jest taka glupia zeby podczas sezonu na bikini zadawac sobie nowe rany. wszystko by sie wtedy wydalo a tak nie ma wyborusmiley
Misia0014
Użytkownik

Dodane dnia 29 06 2009
no właśnie smiley tylko staraj się nie przypominać jej o całej sytuacji. . . mogłabyś rozdrapać nie zaschniętą ranę. nie poruszaj tego tematu tylko ciesz się razem z nią smiley
Shezze
Użytkownik

Dodane dnia 30 06 2009
postaram. wogole to dzieki za wszystkie rady i ze sie zainteresowalas tematemsmiley
lululu7
Użytkownik

Dodane dnia 20 05 2010
Ponawiam temat, ponieważ jest to sytuacja która niestety coraz częściej się zdarza. Shezze jeśli czasem wchodzisz na to forum daj znać jak to się dalej potoczyło.
arealny
Użytkownik

Dodane dnia 02 07 2010
moze jestem tylko facetem: ale wydaje mi się że potrzebuje PRZYJACIELA
powinnasz z Nią duzo rozmawiać i mówić duzo miłych i fajnych rzeczy<działa też na fecetów>
może nie zmuszaj ją do facetów ale znajdz Jej jakiegos przystojniakasmiley
a pozatym, nigdy nie mów że się starasz. to tylko sprawi ze bedzie jej przykro...
bądz przy niej i tylko bąc szczesliwa tak by udzielać szczęscia Jejsmiley
a gdy powie że się starasz: wymyś coś w stylu: probuje dać Ci tylko odrobine szczescia, na którego zasługujesz całe tony
czy coś że: no ale zobacz ile Ty robisz dla mnie a ja nie potrafie tego docenić takl jak Ty doceniasz mnie...
rozmawiaj z nią cieplym emocjonalnym głosem i staraj się jej jak najbardziej imponowacsmiley
wiesz musisz przy Niej mimo wszystko być i trwac mimo wszystkosmiley
966569 Wyślij Prywatną Wiadomość
omnis
Użytkownik

Dodane dnia 22 03 2011
wiesz co, to bardzo miłe z Twojej strony i jak ona będzie wiedziała, że ma w kimś takie wsparcie to sama Twoja obecność pomoże, rozmawiaj z nią, zaprzyjaźnij się, tyle możesz zrobić - być
16096580 Wyślij Prywatną Wiadomość
Skocz do Forum:
Informacja dla użytkowników
Forum służy tylko i wyłącznie do dyskusji użytkowników.
Redakcja NIE odpowiada na pytania na forum.
Linki sponsorowane