| Autor |
sposob jak polepszyc apetyt u dziecka-niejadka |
mgielka Użytkownik
|
|
|
znalazlam sposob na zwiekszenie apetytu u dziecka- niejadka. Moj Marcinek preferował tylko dania mleczne- głównie kaszke , mimo ze ma juz 3 latka i nie chciał za bardzo jeść, a tą kaszke zawsze jakos udalo mu sie wepchnąć.. aż w koncu kupilam mu witaminki -Floradix Kindervital- sa do picia- a Marcin nie chciał żuć innych witamin w postaci zelków. Wystraszylam, ze pewnie mu brakuje przy takim odzywianiu witamin. No i zauważyłam, że po tych witaminach ma lepszy aptetyt!! zawsze troszke wiecej niz kiedys je, no i ma ochote na inne potrawy anizeli kaszka- potem przeczytalam, ze ten Floradix poprawia apetyt dzieciom, bo zawiera jakies ziola, ktore pobudzaja apetyt, takze jesli macie taki problem, to sprobujcie moze i u was zadziala |
|
| Autor |
RE: sposob jak polepszyc apetyt u dziecka-niejadka |
Dorota84 Użytkownik
|
|
mój witaminy dostaje na co dzień, ale kiedy zdarza nam się problem z brakiem apetytu to zapraszam go do wspólnego pichcenia sprawdza sie jak nic innego 
pozdrawiam |
|
| Autor |
angela079 Użytkownik
|
|
Polecam fajny artykuł na Akademii Troskliwej Mamy. tytuł "sposób na niejadka"
http://www.akademiatroskliwejmamy.pl/artykuly/wiecej/3/63
wiele fajnych artykułów tam jest.
Uśmiech jest największym majestatem wszechświata |
|
| Autor |
Kruszyna Użytkownik
|
|
A moze wystarczyloby ladnie podawac jedzonko, np kolorowe kanapeczki - w ksztalcie ludzikow , wystarczy troche wyobrazni, a dzieciak to lyknie  |
|
| Autor |
angela079 Użytkownik
|
|
a czy ktoś z Was podawał na apetyt suplementy diety? jest ich sporo na rynku.
|
| Autor |
Dorota84 Użytkownik
|
|
kuzynka dawała, bo jej córka to potrafiła na samym mleku żyć tygodniami :/
dawała jakieś witaminy, zapytam co to było...
pozdrawiam |
|
| Autor |
angela079 Użytkownik
|
|
Wiem, że na układ pokarmowy jest dobry probiotyk inulina. ale to raczej nie jest na apetyt tylko na ochronę wrażliwego układu pokarmowego prze dolegliwościami różnego pochodzenia.
|
| Autor |
Dorota84 Użytkownik
|
|
no witaminy na pewno powinny pomóc... a mi się tak jeszcze przypomniało, że u nas najlepsze rezultaty przyniosło wspólne przygotowywanie posiłków 
pozdrawiam |
|
| Autor |
angela079 Użytkownik
|
|
to chyba każde dziecko lubi zabawa w kuchni. ale nie wiem, czy u każdego przysienie pożądany efekt zwiększenia apetytu.. oby.
Niestety dzieci mają sporą skłonność, szczególnie te z przedszkola, na złapanie pasożytów układu pokarmowego, które właśnie wpływają w znacznym stopniu na spadem apetytu.
|
| Autor |
Dorota84 Użytkownik
|
|
a po czym można poznać, ze jest jakiś pasożyt? Można jakoś zapobiegać?
pozdrawiam |
|
| Autor |
angela079 Użytkownik
|
|
Napewno odpowiednia suplementacja diety witaminami, prebiotykami może pomóc. tak myślę ja, ale generalnie obecność pasożytów można najprędzej stwierdzić po badaniu kału.
ale nie ma co myśleć, o takich skrajnościach... wystarczy mieć rękę na pulsie, wzmacniać dziecka organizm i będzie ok 
|
| Autor |
Dorota84 Użytkownik
|
|
wzmacniam, wzmacniam, najlepiej jak potrafię, ale zastanawiam sie czy czegoś nie przeoczę w razie czego 
pozdrawiam |
|
| Autor |
milenka01 Użytkownik
|
|
u mojego synka niejadka sprawdził się patent superniani: tablica z naklejkami jako nagroda  |
|
| Autor |
Kwoczka Użytkownik
|
|
|
Niedawno trafiłam w necie bardzo ciekawy artykuł na temat zachęcania niejadków do jedzenia. Otóż jakaś pani psycholog stwierdziła, że najlepszą metodą na ten problem jest angażowanie dziecka w sam proces gotowania. Na samym początku można dziecko zachęcić zabawką np. http://www.jestemdzieckiem.pl/produkt,798,duza-kuchnia-z-akcesoriami-hello-kitty-smoby.html a następnie zacząć malucha zabierać na zakupy i zachęcać do pomocy przy gotowaniu. Po badaniach wyszło na to, że jeśli dziecko ma wpływa na gotowanie to znacznie chętniej go potem zjada, a ponadto od najmłodszych lat uczy się gotowania co w czasach FastFood'ów jest bardzo przydatne. Wyniki tych badań są rewelacyjne, więc można pomogą i wam. Moja siostra tak zrobiła, a jej synek przestał być niejadkiem, więc stwierdzam, że to skuteczne jest :] |
|
| Autor |
sarenka_2907 Użytkownik
|
|
u nas w domu jest problem z piciem. Moje dziecko nie chce pic wody, bo nie ma dla niego smaku, a ja nie chce mu dawać soków i gazowańcow, bo są sztuczne i niezdrowe i co robić?
 |
|
| Autor |
ragna Użytkownik
|
|
moja znajoma zrobiła najlepszy patent jak dzieci nie chciały jeść. np robiła im kromki w pociąg łączyła chleb który kroiła w kosteczki i dekorowała zabawnie talerze (czasem z dziećmi żeby pokazać że to zabawa) a jak nie chciały jeśc grochówki to powiedziała że zrobiła im pyszną zupe zimową i od razu zjadały ah te małe kłamstwa |
|
| Autor |
sarenka_2907 Użytkownik
|
|
masz rację, też byłam tak oszukiwana jako dziecko mama robiła nam takie mikrokanapeczki 
 |
|
| Autor |
ragna Użytkownik
|
|
coż poradzić, trzeba sobie radzić i korzystać z pomysłów innych myślę że jak będę mieć swoje dzieci też będę je "oszukiwać" |
|
| Autor |
grymasnatwarzy Użytkownik
|
|
|
sarenka_2907 napisał/a:
u nas w domu jest problem z piciem. Moje dziecko nie chce pic wody, bo nie ma dla niego smaku, a ja nie chce mu dawać soków i gazowańcow, bo są sztuczne i niezdrowe i co robić?
jest przeciez bardzo wiele alternatyw, od homemade po kupne, |
|
| Autor |
sarenka_2907 Użytkownik
|
|
no właśnie kupne wstrętne gazowańce, albo słodzone soki, nie dziękuję. A domowych kompotów moje dzieci nie lubią.
 |
|