| Autor |
RE: Ulubione potrawy |
Gabriela_S Użytkownik
|
|
|
ewelynka napisał/a:a ja uwielbiam kurczaczka panierowanego w sezamie i w miodzie...ehhh..
Brzmi smakowicie, może przepis podasz?
W życiu piękne są tylko chwile...dla nich warto żyć... |
|
| Autor |
tysia_90 Użytkownik
|
|
A ja uwielbiam takiego jakby strudla z ciasta francuskiego mhmh.. i chili con carne . Z resztą uwielbiam eksperymentować w kuchni i cos wymyślac lub przekształcać tradycyjne przepisy w coś troszke innego . I uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki (o ile nie ma w nich ananasa ) |
|
| Autor |
smooth Użytkownik
|
|
Zółtyser i dżem Ciekawe połączenie.Ja uwielbiam "żabie udka" po mojemu |
|
| Autor |
tysia_90 Użytkownik
|
|
A jak te Twoje żabie udka wyglądają;> Też lubie zjesć sobie żółty ser z dżemem ale truskawkowym tylko . Pyszny jest też twarożek z dżemem albo miodkiem |
|
| Autor |
smooth Użytkownik
|
|
|
Żabie udka z piersi kurczaka.Pierśz kurczaka kroję po długości w cienkie paski.Paseczki te marynuję w rozgniecionym czosnku soli roztartym majeranku i oliwie z oliwek ok 2 g.Następnie wrzucam każdy pasek na rozgrzaną oliwę.One się tak śmiesznie powywijają.Do tego robię sos jogurtowo majonezowo czosnkowy, sałatę lub kapustę pekińską z pomidorem cebulką i ogórkiem w zasadzie jaką kto lubi i bułeczki na ciepło.Te paski z kurczaka czasami panieruję w bułce tartej i roztrzepanym jajku i smażę na głębokim oleju.Ale to już wersja bardziej kaloryczna |
|
| Autor |
tysia_90 Użytkownik
|
|
ta mniej kaloryczna wersja brzmi pysznie Wypróbuję |
|
| Autor |
smooth Użytkownik
|
|
A ja spróbuję sera żółtego z dżemem a niech tam raz się żyje |
|
| Autor |
tysia_90 Użytkownik
|
|
|
I jak smakowało;p? |
|
| Autor |
smooth Użytkownik
|
|
|
Cóż no jakby tu powiedzieć no orginalny smak nie powiem.Mnie zawsze napawało przerażeniem jak przyjeżdzali do nas moi kuzyni z Gdyni i wsówali placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem.U nas na wschodzie nie łączy się ze sobą tak skrajnych smaków |
|
| Autor |
tysia_90 Użytkownik
|
|
Ja ogolnie placków ziemniaczanych nie jadam ale czasem ze smakami fajnie jest poeksperymentować . Prócz ananasa w sałatce warzywnej;p |
|
| Autor |
pralinka Użytkownik
|
|
bardzo lubię podjadać takie kisielki albo musy na gorąco na gorąco słodka chwila,
są rewelacyjne na słodką przerwę w pracy albo w domu jak siedzę przed komputerem  |
|
| Autor |
burgund Użytkownik
|
|
|
Ja w zasadzie do pewnego czasu zadowalałam się byle czym i tak na dobrą sprawę nie miałam swojej ulubionej potrawy. Niedawno to się zmieniło - jakiś czas temu byłam ze znajomymi z pracy na kolacji w bardzo sympatycznym miejsc - restauracja nazywa się Scandale Royal i położona jest w prześlicznym i kameralnym zakątku krakowskiego Placu Szczepańskiego. Posmakował mi bardzo filet z perliczki w zielonym pieprzu. od tego momentu nie jadłam chyba nic lepszego. |
|
| Autor |
tatarak Użytkownik
|
|
jeśli o mnie chodzi to moją miłością kulinarną są pierogi, makaron i gołąbki.
W przypadku pierogów i makaronu można je przyrządzać na wiele sposobów więc chyba nigdy mi się nie znudzą
ze wszystkich rodzai pierogów chyba najbardziej mi smakują ruskie. Mniam  |
|
| Autor |
wama Użytkownik
|
|
|
A ja uwielbiam sosy i bigos w wykonaniu mojego Taty, i gołąbki oraz pierogi mamusi :-). Bardzo też lubię nowe smaki szczególnie jak gdzieś wyjeżdżam to nie ma jak regionalne potrawy ! Na Cyprze spróbowałam Dolmades, coś w rodzaju gołąbków ale w kiszonych liściach winogron, są przepyszne. Ostatnio natomiast zasmakowałam w plackach ziemniaczanych z twarożkiem. Łatwe i tanie danie bo co za problem ziemniaki obrać i zetrzeć a jeszcze jak się robi to maszynką... Do tego kupuję gotowy twarożek z dodatkami, zależnie od pomysłu, ostatnio miałam hochlanda z ogórkiem. |
|
| Autor |
Maron Użytkownik
|
|
ja tam tradycyjnie uwielbiam krupnik i naleśniki z twarożkiem i dzemem .. mniami 
a o bigosie Taty to nie wspomne ... ;D |
|
| Autor |
magnificia Użytkownik
|
|
Ja lubię praktycznie wszystko co grillowane. Potrawy z grilla mają swój specyficzny smak, którego nie da się uzyskać domowy sposobami Zastanawiam się właśnie czy nie kupić sobie grilla gazowego, na broilking.pl jest ich całkiem spory wybór, także przesiaduję tam często wybierając odpowiedni model. Biorąc pod uwagę, że nie tylko ja w rodzinie jestem amatorem tego typu potraw, to na pewno nie stałby on bezczynnie  |
|
| Autor |
angela079 Użytkownik
|
|
włoska lasagna pychota. choć ostatnio bardzo mi posmakowało cannelloni z makaronu lubella inspiracje. czy ktoś z Was robił? Można wymyślić wiele rodzajów nadzienia.. z każdym super smakuje 
Uśmiech jest największym majestatem wszechświata |
|
| Autor |
Dorota84 Użytkownik
|
|
ja robiłam, często robię, makaron zazwyczaj kupuje właśnie z lubelli inspiracje, bo się nie rozpada i nie klei, zazwyczaj robię standardowo, z mięsem, pomidorowym sosem itd.... ale fajna jest tez wiosenna wersja ze szparagami 
pozdrawiam |
|
| Autor |
pralinka Użytkownik
|
|
ze szparagami jeszcze nie jadłam, muszę spróbować 
ja ostatnio opycham się truskawkami oraz wszelkimi ciastami i deserami z tymi pysznymi owocami 
polecam zrobić kopiec kreta ale zamiast bananów dać truskawki, pycha  |
|
| Autor |
humps Użytkownik
|
|
ja z lubelli to najchętniej canelloni nadziewany 4erema rodzajami sera ))) Pycha!!
|
|